fbpx


       

Camerabeveiligingssysteem: wat mag nu eigenlijk wel en niet?

06 februari 2020 - Inbraakpreventie
Home > Blog > Camerabeveiligingssysteem: wat mag nu eigenlijk wel en niet?

Camerabeveiligingssysteem: wat mag nu eigenlijk wel en niet?

Goede sloten en een inbraaksysteem zorgen er zeker voor dat een inbreker niet zo 1, 2, 3 binnen kan komen. Om er echt zeker van te zijn dat u goed bent beveiligd, kan het raadzaam zijn om een camerabeveiligingssysteem te installeren.

Veel bedrijven denken goed voorbereid te zijn en de juiste maatregelen getroffen te hebben met camerabeveiliging. Toch blijkt dat nog steeds veel inbrekers weten te ontkomen door slechte camerabeelden. Hoe zorgt u er nou voor dat de camera’s zo optimaal mogelijk zijn ingesteld? Dat de beelden bruikbaar zijn voor de politie? En wat mag nu eigenlijk wel en wat niet?

Camerabeveiligingssystemen en de positie van de camera

Allereerst is het belangrijk de camera’s op de juiste plekken te plaatsen. Breng daarom vooraf in kaart welke objecten of ingangen bewaakt moeten worden. Verder moet worden gekeken naar de hoogte van een camera. Als een camera bijvoorbeeld namelijk te hoog is opgehangen, is het voor inbrekers al voldoende om een pet op te zetten, en vervolgens zijn ze onherkenbaar. 

Bij buitencamera’s moet rekening worden gehouden met het licht. Teveel zonlicht kan de camera overbelichten en hierdoor het beeld onduidelijk maken. Dit is ook het geval wanneer infraroodcamera’s zijn gericht op een felle buitenlamp. 

DETEC heeft jarenlange ervaring met professionele camerabeveiliging. Bent u in het bezit van een camerasysteem of u overweegt er één aan te schaffen? Maak dan een afspraak met één van onze beveiligingsadviseurs. Wij komen dan op locatie en kijken wat de mogelijkheden zijn. Indien mogelijk, bieden wij u twee weken live cameratoezicht aan om unieke dienst te ervaren.  

Mag u alles op uw terrein filmen?

Het is toegestaan om een camera op te hangen op uw eigen terrein. Deze moet in dat geval wel gericht zijn op uw eigendommen. Het is de bedoeling dat de camera zo min mogelijk gericht staat op de openbare weg en op eigendommen van anderen, zoals van uw buren. Daarom is het raadzaam de camera’s in overleg te plaatsen met uw buren.

Het is verder ook verplicht om duidelijk kenbaar te maken dat personen gefilmd kunnen worden wanneer zij uw terrein betreden. Het idee hierachter is dat men dan zelf de overweging kan maken om uw privéterrein wel of niet te betreden. Bijvoorbeeld voor een collectant.

Camerabeelden openbaar maken

Dit is een kwestie waar men vaak tegenaan loopt. Er is ingebroken, en u heeft inbrekers duidelijk op beeld. Natuurlijk wilt u ze zo snel mogelijk opsporen, en met behulp van sociale media kunnen beelden tegenwoordig razendsnel worden verspreid. Maar in hoeverre mag u de beelden openbaar maken? 

Het gebruik van bewakingscamera’s is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Zo mogen strafrechtelijk persoonsgegevens worden verwerkt ter zelfbescherming, maar deze mogen niet aan derden worden verstrekt. Wanneer deze beelden online worden gezet, gebeurt dat verstrekken dus wel. 

Gratis advies

Wilt u weten of een camerabeveiligingssysteem een goede oplossing kan zijn voor uw situatie? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gratis advies.