Een Whatsapp-alertgroep?
23 december 2019 - InbraakpreventieEen Whatsapp-alertgroep?
Tegenwoordig digitaliseert alles om ons heen. Ook de oude vertrouwde burgerwacht die een rondje door de buurt wandelt. Via WhatsApp-groepen houden bewoners in hun eigen wijk een oogje in het zeil: digitale buurtpreventie.
Met een berichtje via Whatsapp bereikt men nou eenmaal snel en direct een groot aantal buurtbewoners. Het vergroot de sociale controle en zorgt voor een gevoel van veiligheid in de buurt.
De laatste jaren groeit het aantal Whatsapp-alertgroepen dan ook enorm. Samen met mensen uit de buurt worden deze Whatsapp-alertgroepen gevormd voor inbraakpreventie. Inmiddels zijn er al meer dan 8.600 van zulke preventiegroepen.
Aantal woninginbraken neemt af
Dat deze appgroepen ook daadwerkelijk effectief zijn tegen inbraken in de wijk bleek uit een onderzoek van de universiteit Tilburg. In de wijken waar Whatsapp-alertgroepen actief waren, nam het aantal woninginbraken met ongeveer de helft af.
Op heterdaad
Mede dankzij de buurt-WhatsApp-groep is er afgelopen zomer in Vlaardingen een groep dubieuze klusjesmannen op heterdaad gepakt. De mannen probeerden een bewoner op te lichten door schilderwerkzaamheden aan te bieden die zij half of helemaal niet uitvoerden. De bewoner was op z’n hoede en vertrouwde de boel niet helemaal. Hij ging niet op het aanbod in, maar hij deed wel melding via de WhatsApp-groep van de buurt.
Geïnformeerde agenten gingen vervolgens op onderzoek uit en deden in de appgroep de oproep om de buurt in de gaten te houden. De verdachten werden meerdere keren gespot, en konden kort daarop worden aangehouden!
Buurt WhatsApp-groep in uw wijk
Inmiddels zijn er dus al ruim 8.600 Whatsapp-alertgroepen. Een buurt met een WhatsApp-groep kunt u herkennen aan de borden met daarop ‘Attentie buurtpreventie’. Wilt u zich aansluiten bij een groep in uw wijk of buurt of wilt u zelf een alertgroep starten? Via wabp.nl kunt u zien hoe zo’n appgroep werkt.
Duidelijke spelregels in de groep
De meeste mensen die zich aansluiten bij een alertgroep zijn zeer tevreden. Wat je vaak hoort is dat men bang is dat zulke groepen veel gebruikt worden voor ongepaste berichten. Maar over het algemeen komt het weinig voor dat buurtbewoners de app gebruiken voor iets anders, zoals het aanbieden van tweedehands spullen, of het melden van een huisdier dat is weggelopen.
Er zijn duidelijke regels waar iedereen zich in de groep aan moet houden. Zo moeten deelnemers minimaal 18 jaar oud zijn, mogen alleen foto’s worden gedeeld als dit voor de melding noodzakelijk is, en is de appgroep niet bedoeld voor onderling contact of privéberichten.
Beveiliging op maat
Naast dat uw buren een oogje voor u in het zeil kunnen houden, kan beveiliging van DETEC ook een oplossing bieden. Wij houden rekening met uw woning, perceel en uw gezinssituatie, zodat iedereen zich makkelijk in huis en tuin kan bewegen, en toch beschermd is.
Veel onderzoeken wijzen uit dat uw woning beter beschermd is als u maatregelen neemt tegen ongenode gasten. Of het nou gaat om inbrekers of vandalen, ze deinzen sneller terug bij het signaleren van een goede beveiliging. DETEC biedt professionele methoden om ongewenste bezoekers buiten te houden, uw eigendommen te beveiligen en hetgeen u lief is te beschermen.
Een professioneel en degelijk alarmsysteem van DETEC vormt een goede basis voor de beveiliging van uw woonhuis en gezin. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van het juiste systeem? Aan de hand van uw wensen, type woning, risico’s, samenstelling van uw gezin en manier van leven maakt DETEC voor u een camerasysteem op maat. Vraag hier om advies!
Categorieën
Bescherm bedrijfBescherm thuis
Beveiligingssystemen
Brandpreventie
Certificering
Inbraakpreventie
Informatie
Live cameratoezicht
Nieuws
Onderhoudscontrole
Onderhoudscontrole
Simpele tips
Tips
Toegangscontrole
Meest recente berichten
|
Naar het overzicht |
|