fbpx


       

Live cameratoezicht en privacy: hoe zit dat?

17 november 2022 - Beveiligingssystemen - Inbraakpreventie Live cameratoezicht
Home > Blog > Live cameratoezicht en privacy: hoe zit dat?

Live cameratoezicht en privacy: hoe zit dat?

Uw veiligheid staat bij DETEC voorop. Met onze 24 uur per dag camerabeveiliging weet u zeker dat uw spullen veilig zijn. Of het nu gaat om bedrijfspanden of voor uw (t)huis: wij staan voor u klaar. Zodat u zich veilig voelt. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat gebeurt er met de camerabeelden? Dit soort vragen omtrent de privacywetgeving en live cameratoezicht beantwoorden we graag voor u.

Live cameratoezicht: wat houdt dit precies in?

Om uw veiligheid te waarborgen, houden wij graag een oogje in het zeil. U kiest zelf het camerasysteem dat bij uw wensen past. Vervolgens installeren onze ervaren monteurs het camerasysteem op de juiste wijze bij uw pand of woning. Onze meldkamer kan nu, indien gewenst, op elk moment met u meekijken. Dit is de meest veilige optie om uw bedrijf en medewerkers of uw woning en gezin te beschermen. Zo kunt u met een gerust hart uw bedrijfspand of woning verlaten.

Wie bekijkt de camerabeelden?

We kunnen ons voorstellen dat u enkele vragen heeft over uw eigen privacy en de privacy van onschuldige voorbijgangers. Zoals net genoemd kijkt onze meldkamer op elk gewenst tijdstip met u mee. Dit betekent dat enkel onze collega’s met u meekijken. Als we iets verdachts zien of een melding krijgen, kunnen we snel schakelen. Bij een melding bepaalt de meldkamer nauwkeurig of de melding terecht is. Afhankelijk van het type alarmmelding bellen we u of een van de door u opgegeven contactpersonen, de politie, een bewakingsdienst bij u in de buurt of andere hulpdiensten.

Live cameratoezicht om uw huis of bedrijfspand

Normaalgesproken is het bij het plaatsen van camera’s belangrijk dat alleen uw eigen bezittingen en terrein gefilmd worden. Onze collega’s in de meldkamer kijken echter live mee. Doordat we live meekijken, hoeven we de beelden niet op te nemen. We kijken dus mee zonder opnameapparatuur. Waar monteurs normaal gesproken rekening moeten houden met de privacy van voorbijgangers en de omgeving, kunnen wij juist kijken naar de omgeving zonder dat de privacy van mensen in gevaar komt.

Lees meer over de voordelen van live cameratoezicht voor uw thuis.

Live cameratoezicht op kantoor

Het plaatsen van een camera op kantoor heeft bij het plaatsen van een gewone beveiligingscamera effect op de privacy van je medewerkers en bezoekers, omdat je de camera’s binnen installeert. Als werkgever moet je dan ook een gerechtvaardigd belang hebben voor cameratoezicht op kantoor. Denk hierbij aan het voorkomen of tegengaan van diefstal of het beschermen van je werknemers. Is hier geen andere mogelijkheid voor? Dan is het installeren van een camera wellicht de beste optie. Als werkgever moet u wel aan een aantal eisen voldoen, waaronder:

  • Als eerst moet u een privacytoets uitvoeren waarin u de rechten en belangen van medewerkers en bezoekers afweegt tegen uw eigen belang.
  • Ook moet u het bespreken met de ondernemingsraad. Zij moet vooraf toestemming geven.
  • Voor het inzetten van systematisch cameratoezicht moet u een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. Hier omschrijft u onder andere wat u met de gegevens gaat doen.
  • Uiteraard moet u rekening houden met de rechten van werknemers en bezoekers. Denk hierbij aan het recht om de beelden in te zien, vergeten te worden (de beelden te laten wissen), beperking van de verwerking en het recht om bezwaar te maken tegen het gebruikt van persoonsgegevens.

Bij live cameratoezicht werkt het gelukkig anders. Doordat ons live cameratoezicht gefocust is op de omgeving en het voorkomen van inbraken en overvallen. De camera’s zijn daardoor dus niet gefocust op medewerkers en bezoekers in het pand. Daarnaast kunnen we (zoals net al even benoemd werd) 24/7 meekijken zonder opnameapparatuur.

Lees meer over de voordelen van live cameratoezicht voor uw bedrijf.

 

Door het inschakelen van live cameratoezicht van DETEC houden wij dus een oogje in het zeil, zonder dat de privacy van voorbijgangers geschonden wordt. Zo kan er snel, professioneel en adequaat gehandeld worden en wordt uw veiligheid en die van uw omgeving gewaarborgd.

Heeft u aan de hand van dit artikel nog vragen? Wij helpen u graag! U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies op maat.