fbpx


       

Een TAPA-certificaat: wat is dat nu eigenlijk?

31 maart 2023 - Certificering - Informatie Tips
Home > Blog > Een TAPA-certificaat: wat is dat nu eigenlijk?

Een TAPA-certificaat: wat is dat nu eigenlijk?

Het aantal gestolen goederen uit logistieke voertuigen neemt nog altijd toe. Bij het beveiligen van een wagenpark, magazijn of warenhuis komt dan ook veel kijken. U wilt uw medewerkers en goederen ten alle tijden veilig kunnen achterlaten. Door te voldoen aan de eisen van een TAPA-certificaat worden u, maar ook uw relaties hiervan verzekerd. Veel internationale bedrijven stellen als eis dat u over het juiste TAPA-certificaat beschikt. Maar wat is een TAPA-certificaat nou precies? Wij leggen het u graag uit!

Transported Asset Protection Association, ook wel TAPA genoemd, is in het leven geroepen om dit aantal diefstallen van (transport)lading te verminderen. Het is een forum waarin producenten, vervoerders, logistiek dienstverleners, justitie, politie en andere belanghebbenden bij elkaar komen. Het is een wereldwijd (non-profit) initiatief om de veiligheid van u, uw medewerkers en uw producten te waarborgen. De TAPA-certificering zorgt wereldwijd voor een standaard waaraan de beveiliging van de logistieke sector moet voldoen. TAPA organiseert daarnaast elke twintig jaar trainingscursussen voor bedrijven.Een TAPA-certificering is drie jaar geldig.

Welke TAPA-certificaten zijn er?

Steeds meer verladers vragen om een TAPA-certificering, maar de eisen worden ook steeds strenger. Met een TAPA-certificaat laat u zien dat uw organisatie alle mogelijke maatregelen neemt om uw beveiliging goed op orde te hebben. Verder kijkt TAPA ook naar aspecten als terreinbeveiliging, warehousebeveiliging, wagenparkbeveiliging, interne communicatie, training van personeel, klantafspraken en borging van de TAPA-norm.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende TAPA-certificeringen. De meest voorkomende certificeringen zijn:

  1. TAPA TSR
  2. TAPA FSR
  3. TAPA PSR

Om een beter beeld te geven van de verschillen, lichten we deze hieronder kort toe.

1. TAPA TSR

Inmiddels weet u waar TAPA voor staat, maar waar staat TSR voor? TSR is een afkorting van ‘Trucking Security Requirements’. Deze certificering focust zich op de minimale beveiligingseisen voor goederen als ze getransporteerd worden, maar ook op papier moet u aan een aantal vereisten voldoen. Vrachtwagens moeten bijvoorbeeld altijd kunnen worden getrackt met een GPS-systeem.

TAPA TSR is onder te verdelen in drie verschillende niveaus, namelijk niveau 1, 2 en 3. Hoe hoger het niveau van het certificaat, hoe strenger de vereisten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kwaliteit van sloten en het type alarm. In sommige gevallen eisen opdrachtgevers een bepaald niveau, bijvoorbeeld als het gaat om goederen met een hogere waarde. Standaard voorwaarden voor de TAPA TSR-certificering zijn:

  • 24/7 monitoring
  • Track & trace
  • (Discreet) Alarm en protocollen
  • Tweeweg communicatiesystemen

2. TAPA FSR

Facility Security Requirements, dat is waar FSR voor staat. Dit certificaat is de officiële standaard voor de opslag van high value goederen en op de processen en specificaties waar logistieke dienstverleners aan moeten voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hightech-apparatuur, maar ook aan tabak, geneesmiddelen of kleding. Bent u dus in het bezit van TAPA FSR-certificaat, dan heeft u direct een streepje voor op concurrenten in de branche die (nog) niet beschikken over TAPA FSR.

Een TAPA FSR-certificering kunt u onder andere via DETEC verkrijgen. Op deze pagina leggen we meer uit over TAPA FSR.

3. TAPA PSR

Als laatste is er nog het PSR-certificaat. PSR staat voor Parking Security Requirements. Dit certificaat is speciaal ontwikkeld om te laten zien dat geparkeerde vrachtwagens met waardevolle goederen goed beveiligd zijn. Hierin staan ook de standaard eisen beschreven waar een parkeerplaats aan moet voldoen.

 

Wat zijn de voordelen van een TAPA-certificaat?

Een groot voordeel aan het hebben van een TAPA-certificaat is dat het op een snelle manier duidelijk wordt dat goederen in veilige handen zijn. Daarnaast straalt het kwaliteit en hoge waarde uit, omdat het certificaat laat zien dat het bedrijf meewerkt aan de wereldwijde bescherming van transport in de supply chain. U laat zien dat u het belangrijk vindt dat goederen ten alle tijden goed beschermd zijn tegen diefstal. Lees meer voordelen van een TAPA-certificaat.

 

Hoe krijg ik een TAPA-certificaat?

Een TAPA-certificaat kunt u verkrijgen bij verschillende organisaties. Voor een TAPA FSR-certificaat kunt u ook bij DETEC Beveiliging terecht. Wanneer u contact met ons opneemt, helpen onze beveiligingsspecialisten u graag bij het verkrijgen van dit certificaat. Op deze pagina vindt u meer informatie over het verkrijgen van een TAPA-certificaat.

Bij DETEC kunt u ook terecht voor een BORG-certificaat.

 

Bel direct  Gratis adviesgesprek

TAPA
TAPA-certificaat