fbpx


       

Inbrekers tijdens de coronacrisis. Hoe ga je ermee om?

10 februari 2021 - Bescherm thuis - Inbraakpreventie
Home > Blog > Inbrekers tijdens de coronacrisis. Hoe ga je ermee om?

Inbrekers tijdens de coronacrisis. Hoe ga je ermee om?

Je hebt er de afgelopen tijd vast wel weer wat over gelezen of gehoord: Inbrekers tijdens de coronacrisis. De uitbraak van het COVID-19 virus en de maatregelen om de verspreiding tegen te gaan, heeft effect op de criminaliteit in Nederland. Maar heeft het ook effect op het aantal woninginbraken en -overvallen? 

Ruim een derde minder inbraken tijdens de eerste lockdown

In april 2020 zagen we dat het aantal woninginbraken aanzienlijk afnam. Waar er ‘normaal gesproken’ 731 inbraken zijn, waren er van 27 april tot 2 mei nog maar 294 (bron: CCV). Mensen gingen massaal verplicht thuiswerken. En bleven het grootste gedeelte van de dag binnen. Eén en éen leek twee. Zodra bewoners meer thuis zitten, wordt er minder ingebroken.

Meer meldingen tijdens de zomervakantie

Hoewel het aantal woninginbraken half mei 2020 alsnog een kwart lager lag dan normaalgesproken, nam het aantal woninginbraken de afgelopen zomer wel weer langzaam toe. We zagen dit jaar een direct verband tussen de versoepeling van de maatregelen en het aantal woninginbraken. De versoepeling tijdens de zomervakantie was een ideaal moment voor inbrekers om tóch weer toe te slaan.

In de zomer van 2020, waren er toch veel mensen op vakantie en de grenzen gingen open. Dit bracht inbrekers die hun corona-winterslaap uit hadden weer in de gelegenheid om makkelijker toe te slaan. Dit gebeurde dan ook regelmatig bij huizen met een slechte inbraakpreventie.

Harde lockdown maak het inbrekers niet makkelijk, toch blijft het aantal woningovervallen relatief hoog

Tijdens de 2e semi-lockdown afgelopen oktober 2020 werkten veel van ons thuis, maar je mocht nog wel gewoon de deur uit. Hoewel de traditionele criminaliteit door de coronacrisis sterk gedaald is, geldt dat niet voor het aantal woningovervallen. Nu we door de avondklok en strenge maatregelen weer veel thuis zitten, zou je verwachten dat het aantal overvallen ook sterk daalt. Dit blijkt niet per definitie zo te zijn (Bron: EditieNL).

Overval- en inbraakpreventie

We zien dat het aantal overvallen ten opzichte van 2019 (330) nog steeds lager ligt dan in 2020 (299). Toch geeft politie-Nederland wel het advies om je huis ‘bewoond’ achter te laten als je voor een langere tijd weg gaat. Zorg dat de deuren goed op slot zitten. Laat een lichtje aan bij vertrek. Of kies voor live cameratoezicht van DETEC.

Wil je graag meer tips over hoe je woninginbraak kan voorkomen? Lees dan onze inbraakpreventie blog: ‘Zorg ervoor dat uw woning geen open uitnodiging voor inbrekers wordt!’.

Live cameratoezicht

Wij zorgen voor uw veiligheid, door een oogje in het zeil te houden. Dit doen wij door middel van bewakingscamera’s die continu live door bewakers van DETEC bekeken worden op de door u gewenste momenten. Zien wij iets verdachts? Dan wordt er direct actie ondernomen door bijvoorbeeld de politie in te schakelen en de sirene te activeren. Zo kunt u de schade tijdens woninginbraken en -overvallen beperken.

Wil je meer weten over Live cameratoezicht? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.