fbpx


       

Werkwijze overval-alarmen gewijzigd

08 juli 2021 - Nieuws
Home > Nieuws > Werkwijze overval-alarmen gewijzigd

Werkwijze overval-alarmen gewijzigd

Vanaf 1 juli 2021 verandert de manier waarop de politie omgaat met overval-alarmen die bij Particuliere Alarmcentrales (PAC), zoals DEVISION Alarmcentrale, binnenkomen. 99% van alle overval-alarmen blijkt vals alarm te zijn. Daarom reageert de politie alleen nog met hoge prioriteit wanneer het alarm geverifieerd is.

Wat betekent dit in de praktijk?

Deze verandering in het overvalprotocol van de politie betekent dat onze dienstverlening vanaf 1 juli aanstaande ook verandert. Wij zijn verplicht om alle overval-alarmen te verifiëren. In de praktijk betekent dit dat er videoverificatie plaats moet vinden. Wanneer een overval-alarm afgaat, kunnen wij met videobeelden verifiëren of er daadwerkelijk een overval aan de gang is. Wanneer dit het geval is, communiceert de alarmcentrale dit met de politie. Zo kunnen zij de nodige middelen met de hoogste prioriteit inzetten. Een overval-alarm dat niet geverifieerd is, wordt vanaf nu met lagere prioriteit opgevolgd door de politie.

 

Overvallen in Nederland

Jaarlijks zijn er zo’n 1000 tot 1200 overvallen, waarvan driekwart bij bedrijven. Wanneer er melding van een overval binnenkomt bij de politie, wordt er met hoge prioriteit gereageerd en is de minimale inzet twee dubbel bemenste politievoertuigen. Echter is het in de meeste gevallen een vals alarm. Dit zorgt voor een hoge druk op de politiecapaciteit die elders ingezet had kunnen worden. Daarom worden de protocollen aangescherpt: de politie rukt alleen nog met hoogste prioriteit uit, wanneer een elektronisch overval-alarm is geverifieerd. Dit kan door een ooggetuige zijn, of met elektronische beveiliging: videoverificatie.

Klik hier voor de flyer van Federatie Veilig Nederland voor meer informatie.

Klik hier voor de flyer van Federatie Veilig Nederland voor meer informatie voor installateurs.

 

Vergroot de pakkans bij een overval

De kans dat overvallers worden gepakt, wordt met videoverificatie aanzienlijk vergroot: binnen enkele minuten weet de politie door de beschikbare camerabeelden precies wat er speelt. Met Live View kan de meldkamer van de politie bovendien live meekijken via een video feed.  Zo beschikt de politie direct over essentiële informatie zoals het aantal overvallers, of ze bewapend zijn, omschrijving van de daders, et cetera.