fbpx


       

Een beveiligingscamera: de wetten en regels

05 maart 2024 - Bescherm bedrijf - Beveiligingssystemen - Inbraakpreventie Tips
Home > Blog > Een beveiligingscamera: de wetten en regels

Een beveiligingscamera: de wetten en regels

Het beschermen van ons huis en onze dierbaren is enorm belangrijk. In een tijd waarin technologie ons veel mogelijkheden biedt, is een beveiligingscamera een populaire keuze geworden. Maar voordat je er een ophangt, zijn er een aantal belangrijke wetten en regels waar je rekening mee moet houden.

Hoe stel je je beveiligingscamera af?

Een goede afstelling is van groot belang. Zorg ervoor dat je beveiligingscamera alleen jouw eigendommen filmt en geen delen van de openbare ruimte vastlegt, tenzij echt noodzakelijk. Zoom in op je eigen terrein en vermijd het filmen van de straat of de stoep, tenzij het niet anders kan. Als het onvermijdelijk is om een stukje openbare weg te filmen, kun je gebruikmaken van extra privacyinstellingen op je beveiligingscamera.

Informeer mensen over je beveiligingscamera

Het is wettelijk verplicht om mensen te informeren dat ze gefilmd worden als ze je terrein betreden. Dit kan met een bordje of sticker.

Hoe lang bewaar je beelden?

Beelden die je beveiligingscamera opneemt, moet je zo kort mogelijk bewaren. Verwijder ze zodra je ze niet meer nodig hebt, bijvoorbeeld na 24 uur. Als je een videodeurbel hebt, kun je ervoor kiezen om beelden helemaal niet op te slaan en alleen live te kijken wie er voor de deur staat op het moment van aanbellen.

Respecteer de privacyrechten

Mensen die je filmt, hebben privacyrechten. Respecteer deze rechten door hun privacy te waarborgen. Blurren van gezichten van voorbijgangers en het beveiligen van de beelden zijn manieren om dit te doen. Zorg ervoor dat je beveiligingscamera goed beveiligd is tegen hackers door een sterk wachtwoord in te stellen en regelmatige software-updates uit te voeren.

Gerechtvaardigd belang

In uitzonderlijke gevallen, zoals bij serieuze veiligheidsproblemen, kan het noodzakelijk zijn om een stukje openbare weg te filmen. Dit moet echter goed onderbouwd zijn en voldoen aan de voorwaarden van een gerechtvaardigd belang. Dit betekent dat je een zorgvuldige afweging moet maken tussen je belang van cameratoezicht en het privacybelang van de mensen die je filmt.

Wij denken mee!

Het gebruik van beveiligingscamera’s bij je huis kan een effectieve manier zijn om je eigendommen te beschermen. Maar het is belangrijk om de regels te volgen en de privacy van anderen te respecteren. Door je beveiligingscamera op de juiste manier af te stellen, mensen te informeren en de beelden kort te bewaren, kun je met een gerust hart genieten van de extra veiligheid die ze bieden. Wilt u ontdekken welk systeem perfect aansluit op uw behoeften? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij staan voor u klaar en geven persoonlijk advies over welke beveiliging het beste bij uw situatie past.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

#beveiliging
#inbraak
#inbraakpreventie
#misdaadpreventie