Brandveiligheid: 3 tips om bedrijfsbranden te voorkomen
03 januari 2023 - BrandpreventieBrandveiligheid: 3 tips om bedrijfsbranden te voorkomen
Ieder jaar vinden er in Nederland wel zes- tot achtduizend branden plaats. De meeste branden hiervan ontstaan door handelingen van mensen. Denk bijvoorbeeld aan een machine die op de verkeerde manier wordt gebruikt. Maar ook onzorgvuldige omgang met brandbare stoffen of een sigarettenpeuk die niet goed uit is gemaakt. Naast het menselijk handelen zijn brandstichting, defecte of verouderde elektronica, een brand in een pand in de buurt of een blikseminslag de grootste oorzaken voor bedrijfsbranden. Dit meldt het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening in een artikel over bedrijfsbranden in Nederland. Als werkgever wilt u natuurlijk het liefst de brandveiligheid waarborgen. Wij geven u drie tips om een brand bij uw onderneming te voorkomen.
1. Wetgeving
Omtrent de brandveiligheid van een gebouw is inmiddels (gelukkig) veel vastgelegd in de wetgeving. Zo is het voor onoverzichtelijke ruimtes bijvoorbeeld verplicht om een brandmeld- en ontruimingsinstallatie te installeren. Ook geldt er een verbod op roken en open vuur en moet er een vluchtplan met vluchtroutes zijn. Het is goed om regelmatig te controleren wat voor uw bedrijfspand van toepassing is en of maatregelen zijn gewijzigd.
2. Medewerkers voorlichten over brandveiligheid
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wanneer u werkt met giftige stoffen is een goede voorlichting belangrijk. Maar ook in de minder voor de hand liggende scenario’s is het goed om medewerkers goed in te lichten. Aangezien het vaak mensenhanden zijn die de brand veroorzaken, kunt u met het geven van duidelijke informatie veel voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kapotte elektra. Vaak heeft men dit niet door, of let men er niet eens op of iets kapot is of niet. Een klein vonkje kan al snel een grote brand veroorzaken. Als iedereen goed geïnformeerd is over brandveiligheid, weet iedereen waar ze op moeten letten. Zo kan iedereen helpen een brand te voorkomen.
3. Houd uw ogen open
Het is belangrijk om alert te blijven. Een simpele brandmelder is vaak niet genoeg om een brand op tijd te detecteren. In sommige situaties kunt u gemakkelijk zelf een oogje in het zeil houden, maar dit kan al snel veel tijd kosten. Op het moment dat een ruimte onoverzichtelijk is, wordt het ook steeds lastiger. Daarom is het verstandig (en in sommige gevallen zelfs verplicht) om een goede brandmeldinstallatie te installeren. Op deze manier hoeft u hier zelf niet meer op te letten.
Bij DETEC helpen we u graag door deze last weg te nemen. Ons gespecialiseerde monteurs installeren een brandmeldsysteem waarbij we in onze (door justitie erkende) meldkamer kunnen meekijken. Hoe een brandmeldinstallatie werkt? Doordat we 24/7 kunnen meekijken in onze meldkamer wordt een brand tijdig ontdekt en gelokaliseerd. Daarna wordt de interne organisatie direct gewaarschuwd. Dit maakt het waarborgen van de brandveiligheid van u en uw medewerkers een stuk gemakkelijker.
Lees hier hoe een brandmeldinstallatie werkt en hoe wij u verder kunnen helpen
Naast deze, zijn er natuurlijk nog meer punten om rekening mee te houden, mocht er toch een brand ontstaan. Denk aan het regelmatig controleren van uw brandblussers of het installeren van brandschermen of -deuren. Het ontstaan van een brand kunt u natuurlijk nooit helemaal uitsluiten. Dit zijn echter wel de belangrijkste tips waarmee u een brand het beste kunt voorkomen. Samengevat: houd de wetgeving in de gaten, licht medewerkers goed voor en houd uw ogen open.
Wilt u meer informatie over onze brandmeldinstallatie?
|
Naar het overzicht |
|