fbpx


       

Inbrekers slaan weer toe na de coronacrisis. Hoe ga je ermee om?

10 januari 2023 - Bescherm thuis - Inbraakpreventie
Home > Blog > Inbrekers slaan weer toe na de coronacrisis. Hoe ga je ermee om?

Inbrekers slaan weer toe na de coronacrisis. Hoe ga je ermee om?

10 februari 2021 schreven we het artikel ‘Inbrekers tijdens de coronacrisis. Hoe ga je ermee om?’. Toen zaten we midden in de coronacrisis en nu, twee jaar later, lijkt de coronacrisis voorbij. Dit is ook te merken aan de recente cijfers over woninginbraken. Hoog tijd om te kijken hoe het er nu voor staat.

In 2022 was voor het eerst in jaren weer een stijging te zien in het aantal woninginbraken in Nederland. Hoewel we sinds 2014 al een daling zien in het aantal inbraken, zagen we in de coronaperiode een nog sterkere afname. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de maatregelen zoals het thuiswerken en de lockdowns. Met het versoepelen van de maatregelen, ontstond een stijging van het aantal woninginbraken. De grootste stijging was te zien in de provincie Drenthe en Flevoland, maar ook bij huizen in aanbouw zonder postcode is een flinke stijging zien.

 

Meer van huis = meer inbraken

Deze stijging van het aantal woninginbraken is niet gek. In 2021 werkten we nog veel thuis, maar in 2022 gingen steeds meer mensen weer (deels) naar kantoor. Na de strenge maatregelen hadden we weer behoefte aan persoonlijk contact. De meesten van ons werken inmiddels hybride. Doordat we meer van huis zijn, durven inbrekers sneller hun slag te slaan. De kans is groot dat deze stijging zich in 2023 voortzet. Maar wat doen we met deze kennis? Precies, ervoor zorgen dat deze stijging zich juist niet voortzet.

 

3 tips om zelf een inbraak voorkomen

Met slechts een paar kleine aanpassingen kunt u hier zelf al veel bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Het goed sluiten van deuren en ramen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wordt in de praktijk vaak vergeten. Een fijne bijkomstigheid is dat dit u ook helpt om onnodige stookkosten te voorkomen. Ook kunt u gebruik maken van hulpmiddelen zoals een anti-inbraakstrip om er zeker van te zijn dat uw deuren en ramen goed afgesloten zijn.
  2. Als u een hele dag (of langer) van huis bent, kunt u uw buren vragen een extra oogje in het zeil te houden.
  3. Een ander hulpmiddel is een videobel. Je ziet ze steeds vaker. Met een videodeurbel ziet u altijd en overal wie er voor uw deur staat. Dit is fijn, maar daar zit ook direct de valkuil. Met een videobel ziet u alleen de voorkant van uw huis. U kunt er ook voor kiezen om een beveiligingssysteem te installeren. Met een camerasysteem van DETEC kunt u uw volledige huis (en erf) beveiligen. Daarnaast jaagt het zien van een camera al veel inbrekers weg!

Wil je nog meer tips over hoe je een woninginbraak kan voorkomen? Lees dan onze inbraakpreventieblog.

 

Een inbraak voorkomen: Wij helpen je graag!

Bij DETEC helpen we een inbraak te voorkomen. Wij zorgen voor uw veiligheid. Hoe we dat doen? Met live cameratoezicht houden wij een oogje in het zeil. Dit hoeft u dus niet meer aan uw buren te vragen. Onze bewakers kunnen 24/7 meekijken. Zien wij iets verdachts in uw omgeving? Dan maken we direct een melding via onze meldkamer. Afhankelijk van het type melding nemen we direct contact op met u, een contactpersoon of bijvoorbeeld bij ernstige meldingen met de politie.

Lees meer over live cameratoezicht van DETEC.