fbpx


       

Dit verandert er in 2023: Lithium-ion accukasten verplicht

25 januari 2023 - Brandpreventie Tips
Home > Blog > Brandpreventie > Dit verandert er in 2023: Lithium-ion accukasten verplicht

Dit verandert er in 2023: Lithium-ion accukasten verplicht

De toename van het gebruik van producten met lithium-ion accu’s en batterijen zorgt voor meer brandgevaarlijke situaties. Je hoort het tegenwoordig dan ook steeds vaker: een accu die spontaan ontbrandt en soms zelfs explodeert. Op dit moment is er nog geen Europese norm of regelgeving omtrent het voorkomen van branden door Lithium-ion accu’s. De nieuwe PGS-richtlijn die medio 2023 zijn intrede zal doen, verplicht lithium-ion accukasten. Hierdoor verandert er in 2023 veel. 

De laatste jaren nam het aantal elektrische fietsen flink toe. Steeds meer mensen kopen zelf een elektrische fiets, maar ook steeds meer organisaties dragen hieraan bij. De kans is groot dat u er zelf een heeft of iemand kent die een elektrische fiets heeft. De accu van deze fiets neemt men mee naar binnen om hem bijvoorbeeld op te laden. Maar het opbergen van een lithium-ion accu kan erg brandgevaarlijk zijn. Vaker dan men doorheeft. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld smartphones, laptops en tuingereedschap. Van de buitenkant is namelijk niet zichtbaar of een accu kapot (en dus brandgevaarlijk) is.

Wat is een PGS-richtlijn?

PGS staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. Een PGS-richtlijn is een document over activiteiten met gevaarlijke stoffen. Zo is er ook een richtlijn voor de veilige opslag van elektriciteit in Energie Opslag Systemen. Vanuit deze richtlijn schrijft de PGS aan een nieuwe richtlijn voor de opslag van lithium-ion accu’s. Deze nieuwe PGS 37-2 norm zal in de loop van 2023 gepubliceerd worden.

Hoe gaat het nu en wat gaat er veranderen?

Hoewel er nu nog geen directe regelgeving actief is, nemen veel verzekeraars zelf richtlijnen op in hun polisvoorwaarden over het veilig opslaan van accu’s en batterijen. Zoals net benoemd, hebben veel mensen niet door hoe brandgevaarlijk een lithium-ion accu kan zijn. Op dit moment worden er al wel maatregelen genomen om dit soort branden te voorkomen en tegen te gaan. Ook nu worden al brandveilige lithium-ion accukasten geplaatst. Toch zien we jammer genoeg steeds vaker nieuwsitems over het ontstaan van branden door lithium-ion accu’s of batterijen. Door de nieuwe PGS-richtlijn wordt het goed en brandveilig opslaan van accu’s op den duur normaal. Dit maakt de kans op grote woning- en bedrijfsbranden door het spontaan ontvlammen van een lithium-ion accu ook direct kleiner.

Hoe werken lithium-ion accukasten?

Een lithium-ion accukast is een brandwerende veiligheidskast. Ze zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar, maar ook met diverse opties. Dit varieert van rookmelders en blussystemen tot zwaailichten die aan gaan op het moment dat er brand gesignaleerd wordt. Door gebruik te maken van een brandwerende veiligheidskast, maakt u de kans dat een brand zich verspreidt aanzienlijk kleiner. De brandwerende kast houdt de brand voor een langere tijd in bedwang. Zo heeft u alle tijd om de brand alsnog zelf te blussen. Sommige kasten blussen de brand zelfs binnen de kast.

Meer weten over hoe het werkt? Bekijk onderstaande video.

Wat kunt u nog meer doen voor een hogere brandveiligheid?

Onze wetgeving legt al veel vast voor de brandveiligheid van bedrijven. Eerder schreven we een blog over brandveiligheid voor bedrijven. Wilt u uw woning brandveiliger maken met betrekking tot lithium-ion accu’s en batterijen? Dan is een brandwerende kast een goede oplossing. Verder zijn het ophangen van rookmelders, het hebben van een goede brandmeldinstallatie, een brandblusser en bijvoorbeeld een branddeken van belang om branden snel tegen te gaan. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om elektrische apparaten die u niet gebruikt uit te schakelen en goed te letten op eventuele schade.

Er zijn genoeg maatregelen die u kunt nemen om de brandveiligheid van uw woning of bedrijfspand te vergroten. Hoewel het aanschaffen van een lithium-ion accukast op den duur verplicht zal worden, blijft het ook belangrijk om zelf alert te blijven.

Wilt u meer informatie over een geschikte brandmeldinstallatie? Bij DETEC helpen we u graag!

Bel direct  Gratis adviesgesprek