fbpx


       

Veiligheid voorop: 7 voordelen van een goed brandmeld- en ontruimingssysteem

06 juni 2023 - Bescherm bedrijf - Beveiligingssystemen - Brandpreventie Tips
Home > Blog > Veiligheid voorop: 7 voordelen van een goed brandmeld- en ontruimingssysteem

Veiligheid voorop: 7 voordelen van een goed brandmeld- en ontruimingssysteem

Veiligheid is van groot belang in elk gebouw, of het nu gaat om een kantoor, winkelcentrum of een ziekenhuis. Dat weten we bij DETEC maar al te goed. Het voorkomen van brand en het waarborgen van een efficiënte evacuatie in noodsituaties zijn hierbij cruciaal. Hier spelen brandmeld- en ontruimingssystemen een belangrijke rol. In dit artikel leggen we u uit wat de voordelen zijn van zowel een goed brandmeld- als ontruimingssysteem. Maar voordat we hier dieper op ingaan, leggen we uit wat de functies zijn van deze systemen en hoe het te werk gaat. 

Hoe werkt een brandmeldsysteem?

Het brandmeldsysteem vormt de eerste verdedigingslinie tegen branden. Een brandmeldsysteem bestaat uit rookmelders en handbrandmelders om een brandalarm handmatig te activeren. De rookmelders kunnen verschillende soorten branden herkennen, zoals rook, hitte of vlammen. Zodra het brandmeldsysteem een brand detecteert, activeert het direct een ontruimingsalarm om de aanwezige personen te waarschuwen en hulpdiensten in te schakelen. 

De belangrijkste componenten van een brandmeldsysteem zijn:

 • Rookmelders: zijn uitgerust met geavanceerde technologieën om rookdeeltjes op te sporen en mensen te waarschuwen voor een mogelijke brand.
 • Hittemelders: reageren op abnormale temperatuurstijgingen
 • Vlamdetectoren: zoeken naar aanwezigheid van open vuur
 • Handbrandmelders: voor handmatige alarmering 
 • Brandmeldcentrales

Hoe werkt een ontruimingssysteem?

Als het brandmeldsysteem de brand heeft gedetecteerd, is het van belang dat iedereen zo snel mogelijk het gebouw kan verlaten. Een snelle en goed georganiseerde evacuatie is hierbij essentieel. Ontruimingssystemen helpen hierbij. Ze waarschuwen mensen in het gebouw en begeleiden ze bij het verlaten van de locatie. 

De belangrijkste componenten van een ontruimingssysteem zijn:

 • Alarmsignaal 
 • Luidsprekers
 • Flitslichten voor optische signalering
 • Ontruimingsinstallatie

Het ontruimingssignaal is een noodzakelijk onderdeel. Dit maakt namelijk iedereen in het gebouw duidelijk dat het ontruimd dient te worden. Denk hierbij aan het ontruimingssignaal dat door het hele gebouw klinkt, of het gesproken bericht dat via de luidsprekers wordt afgespeeld. Duidelijke en begrijpelijke instructies zijn hierbij van groot belang om mensen snel en veilig naar de dichtstbijzijnde uitgangen te leiden.

De 7 voordelen van een goed brandmeld- en ontruimingssysteem:

 • Snelle detectie van brand, waardoor kostbare tijd wordt gewonnen om een brand te bestrijden en mensen te waarschuwen.
 • Reductie van schade en verlies, doordat er snel gereageerd kan worden en de brand snel onder controle is. 
 • Mensen snel in veiligheid brengen, doordat ze direct op de hoogte worden gebracht en duidelijke instructies krijgen. 
 • Nauwkeurige locatie-identificatie door nieuwe technieken, zo weten de hulpdiensten direct waar ze moeten zijn. Dit bespaart veel kostbare tijd.
 • Verbetering van respons van hulpdiensten, doordat hulpdiensten direct op de hoogte worden gesteld wanneer het brandmeldsysteem geactiveerd wordt. 
 • Lagere verzekeringspremies, doordat verzekeringen zekerder zijn van een veilige omgeving. Dit bespaart kosten op de lange termijn.
 • Voldoen aan regelgeving, vaak zijn brandmeld- en ontruimingssystemen onderdeel van wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid. Dit voorkomt boetes of andere juridische gevolgen. 

Brandmeld- en ontruimingssysteem laten installeren? DETEC helpt u verder. 

DETEC kan een brandmeldinstallatie aanleggen en onderhouden, en ervoor zorgen dat de personen die in het gebouw aanwezig zijn zich zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen of kunnen worden gebracht. De interne organisatie wordt gewaarschuwd door onze door justitie erkende PAC 108 meldkamer

Meer weten over hoe wij bij DETEC te werk gaan met brandmeld- en ontruimingsinstallaties? Lees het hier, of vraag een gratis adviesgesprek aan met een van onze adviseurs. 

Lees ook ons artikel over brandveiligheid!

#brand
#brandmeldsysteem
#brandpreventie
#ontruimingssysteem